Smoked Stories

Basistips voor een geslaagde barbecue

Verbeter je skills met deze 5 BBQ tips van grillmaster Werner.

Direct grillen

Bij direct grillen verhit je het voedsel direct boven de hete kolen. Je kan hierbij kiezen voor de deksel erop of eraf. Met de deksel erop verhit je de bovenkant door hittereflectie: hierdoor verkort je de gaartijd. Vergeet niet het vlees te blijven omdraaien.

Indirect grillen

Bij indirect grillen – de naam zegt het al – wordt voedsel niet rechtstreeks boven de kolen gegaard, maar er naast door aan weerszijden van de lege zone kolen te plaatsen. Dit is ideaal bij lange stukken vlees, maar ook als je barbecue voorzien is van een draaispit. Doorgaans wordt deze techniek gebruikt om grotere stukken vlees, vis of gevogelte te bereiden.

Indirect grillen kent vele varianten: low & slow, roken, houten plank of zoutsteen. Informeer bij Werner naar de verschillende technieken. Of volg één van zijn barbecueworkshops.

Caveman style

Barbecueën zonder rooster? Ja, Caveman-style is anders, maar zal je verwachtingen overtreffen. Het stuk vlees bereid je direct in de kolen. Deze techniek geeft het vlees een geweldige, pure smaak.

Zoutsteen

Zoutstenen zijn prachtige stenen die op roze marmer lijken.
De stenen zijn bijna niet poreus en zo hard dat je ze kunt verhitten tot ruim 350°C. Het blok zout moet je langzaamaan opwarmen als een pizzasteen. De steen bevat zout en diverse mineralen, waardoor je een bijzondere smaak meegeeft aan je gerechten.
Bekijk zoutstenen in webshop.
 

Rookplank

Op een houten plank grillen lijkt op koken in een pan. Grillen op hout geeft het gerecht een lekkere rooksmaak mee. Het meest gangbare soort hout om te gebruiken is cederhout. Je kunt alle soorten hout gebruiken. Experimenteer met de soorten hout en ontdek de verschillen in smaak en geur.

Persoonlijk vindt Werner een heerlijke zalm op zo’n rookplank bereiden heerlijk.