AD de Dordtenaar – Werner is de barbecuekoning: ‘Zomer of winter, ik zet ‘m aan’

BBQ winkel Dordrecht
Nu verkoopt Werner Kelder zijn BBQ-spullen in een klein hoekje van een houtwinkel, maar in maart krijgt hij een eigen speciaalzaak van 240 vierkante meter. © Victor van Breukelen

Als Werner Kelder (52) eerlijk is, was hij zelf ook het type dat een wegwerp-barbecue kocht van een euro of vijf. Zo eentje die eigenlijk na een paar sateetjes al niet meer fantastisch werkt. Maar ineens kwam daar verandering in. Nu zit de passie voor de ‘buitenkeuken’ er zó in, dat hij zeker drie keer per week barbecuet. En o ja, ook nog een eigen zaak met barbecues begon.

Op de vraag hoe hij de wondere wereld van grillen in is gerold, moet Werner lachen. Ruim twintig jaar lang was hij financieel adviseur voor hypotheken. Tot die markt door de crisis in 2012 ‘op z’n gat’ lag: ,,Plots was ik die geldzaken zat. Echt toe aan wat anders. Om maar lekker met m’n handen bezig te zijn, werd ik tijdelijk ingezet als kerstboomverkoper bij Tuinwereld. Ja, complete switch, hè? Maar raad eens wat er naast de kerstbomen stond: de barbecue-afdeling.”

 

Grillmaster

En zo werd die liefde beetje voor beetje aangewakkerd. ,,Die barbecue liet me niet meer los. Bij het bekende merk Weber meldde ik me als liefhebber aan, en werd ik uiteindelijk zelfs Grillmaster. Dat is iemand die professioneel kan barbecueën, dus dat je mij kan inhuren om écht lekker te leren barbecueën. Ik kan hele gerechten maken, niet alleen een paar hamburgertjes omdraaien.”
Dit jaar bereikte dat enthousiasme een nieuw hoogtepunt: Werner begon zijn eigen zaak BBQing. ,,In onze regio vind je gewoon geen speciaalzaak voor barbecues. De dichtstbijzijnde is Delft, geloof ik.” Een gat in de markt, als je het de Dordtenaar vraagt. ,,We zijn thuis eten steeds meer gaan waarderen dit afgelopen jaar. Ik denk echt dat meer mensen inzien dat het fantastisch is om een goede barbecue te hebben.”

 

“Net als die pannen in je keuken, kun je een barbecue dagelijks gebruiken”

Werner Kelder

Hij begon als shop-in-shop in Groenvaar, een houthandel in Dordrecht. ,,Daar heb ik nu een heel klein hoekje van de winkel met mijn spullen. Toch verkoop ik echt van alles: van de barbecues zelf tot boeken, sausjes en droge marinades.” Vanaf maart wordt die winkel zachtjes gezegd wat groter: ook in Dordrecht verhuist hij naar een locatie met zo’n 240 vierkante meter winkelruimte. ,,En ook nog een grote ruimte waar ik workshops kan geven. Daar heb ik nu al zin in, super om naar uit te kijken.”

 

Verlengde van je keuken

Mocht u nog twijfelen wat te doen met het kerstdiner over een paar dagen, weet Werner het antwoord wel. ,,Barbecuetje aan, natuurlijk! In Nederland denken we bij dat apparaat alleen aan de zomer, aan hamburgers in de zomer. In Amerika wordt het echt gezien als een verlengde van je keuken. Net als die pannen die in je keukenkastje staan, kun je een barbecue dagelijks gebruiken.”
Dus ook voor de kerst, verzekert hij ons. ,,Als voorgerechtje lekker gerookte zalm en garnaaltjes, bijvoorbeeld. En daarna hertenbiefstuk, die met een beetje rokerige smaak nog nét wat lekkerder is. Als nagerecht kun je lekker banaan grillen met karamel. En dat allemaal bereid op hetzelfde ding!”

Malse groenten

Zomer of winter, Werner zet die barbecue aan. ,,Je zou voor de gein eens moeten proberen ‘m wat vaker te gebruiken. Alles wat je erop maakt wordt lekker, als je het mij vraagt. Het geeft de meeste dingen net een apartere garing die je niet snel krijgt. Overigens hoeft je er ook niet per se alleen vlees op te leggen. Groente wordt er net zo mals van.”
Zelfs een barbecue-hater zou zo’n driegangenmenu van de buiten-grill moeten proeven, zegt Werner lachend. ,,De mogelijkheden zijn oneindig. Je moet ze alleen wel zién, natuurlijk. Maar als je een keer bij mij langskomt, wil ik wel laten zien wat je er allemaal wel niet mee kunt fabriceren.”

Laat een reactie achter